Софтуер

Ние може да ви предложим различни софтуерни услуги като чип тунинг и софтуерни ремонти.

Какво представлява чип тунинг -а или така наречения ремап / remap ?

Навлизането на инжекционното впръскване тотално промени двигателите с вътрешно горене. За по-прецизна работа на двигателите се наложи електронното им регулиране. Това регулиране се следи и управлява от различни датчици и така наречения компютър на двигателя т.е. ECU / ECM . В него се намират процесора, който на база определен алгоритъм в софтуера, следи и управлява всички процеси. Самото название “чип тунинг / chip tuning” в превод означава промяна / настройка на заводския софтуер с една или друга цел. Чрез прецизната промяна на определени карти и параметри в този софтуер ( гориво, въздух, различни лимитери, налягания, момент на впръскване, момент на запалване, чуствителност на педала и др. ), могат да се постигнат подобрения в мощността и въртящия момент на двигателя, както и премахването на различни заводски заложени ограничения / лимитери.

Какво може да се очаква от чип тунинг-а ?

За атмосферни двигатели – увеличение на мощността и въртящия момент до 8-10% . За турбо моторите – до 20-30%. Освен повече мощност и по-добро ускорение, чрез чип тунинга е възможно и премахване на различни видове електронни ограничители ( например ограничител на скоростта, ограничителят на обороти, максимална скорост и други ). След чип тунинг се увеличава и чувствителността / реакцията на двигателя към педала на газта. Чрез чип тунинга се постига по-нисък разход на гориво до 5% при запазване стила на каране. Благодарение на повишения въртящ момент при ниските обороти на двигателя, се наблюдава намаляване / изчезване а турбо дупката и удължаване на предавките.

Може ли да има лоши последствия от чип тунинг-а ?

При всеки един автомобил има различни оптимални граници на повишение на мощността в рамките на допустимия производствен запас на двигателя, и всяко едно прекрачване на тази граница означава че се пренебрегва друг даден параметър … разход на гориво, ресурс на мотора, сигурност и надежност на автомобила като управление, и съответно оказва влияние и на спирачки, окачване, охлаждане и т.н. При некоректно модифициран софтуер, може ефекта да е не само никакъв или обратен, но може да доведе и до механични повреди във вашия мотор. При неизправност в двигателя, ефекта може да е далеч от очаквания.

Възможно ли е да се покачи разхода от чип тунинг-а ?

Да. Повечето хора сменят стила си на каране след това, поради това че карат съвсем друг автомобил като динамика. В зависимост от стила на каране е възможно разхода да се запази или повиши. При запазване на стила на каране, разхода пада.

Необходими ли са промени по двигателя ?

Оптимизирането на софтуера на управляващия блок на двигателя (ECU), не изисква други промени по автомобила. Смяната на оптимизирания софтуер се извършва по три начина в зависимост от модела на ECU-то

 • Хардуерна подмяна на паметта в ECU-то за някои автомобили произведени преди и около 2000 год.
 • Препрограмиране на паметта през диагностичната конзола OBD Tuning за автомобили произведени в периода 2001-2022 год.
 • Препрограмиране на софтуера директно в ECU-то ( Bench mode, Boot Mode или BDM ), в случаи когато не е възможно това през диагностичната конзола или за някои по-особенни случаи и услуги при някои автомобили с автоматична скоростна кутия примерно, се изисква специален подход за да се свърши работата качествено.

Цени за чип туннинг от 200 до 1000 лв. според типа на превозното средство ( автомобил, камион, агро или пътно строителна техника ), година и тип компютър, начин на препрограмиране ( през OBD, Bench или чрез отваряне на ECU-то ).

Предлагаме чип тунинг и различни софтуерни ремонти. Качеството на услугата е високо и не се предлагат файлове свалени от интернет или със съмнителни качество или такива генерирани от разни програми за 20-30 секунди, а се модифицира информацията свалена от вашият автомобил. Оптимизирането на параметрите е в нормалните граници съобразенo с производствения резерв за конкретния двигател за конкретната марка и модел автомобил. В зависимост от целта на чип тунинга може да се постигне максимална мощност Stage 2, тунинг с цел икономия на гориво ECO remap и подобрение на динамиката или оптималното, което е между предните два варианта Stage 1.

За точна цена конкретно във вашия случай, моля свържете се с нас.

Предлаганите от нас софтуерни услуги накратко по групи са :

 • Чип тунинг с цел повишение на мощността или намаляване на разхода на гориво.
 • Софтуерно премахване на адблу система ADBLUE SCR UREA system OFF
 • Софтуерно премахване на филтър за твърди частици FAP DPF CPF OFF
 • Софтуерно премахване на клапан за рециркулация на изгорелите газове … или накратко ЕГР AGR EGR valve OFF
 • Софтуерно премахване на системи за предварително нагнетяване на въздух при студен старт при бензинови автомобили, така наречената разговорно „прахосмукачка“ SAI OFF
 • Софтуерно премахване на каталитични елементи от последно поколение бензинови автомобили OPF OFF
 • Софтуерно премахване на ламбда сонда LAMBDA O2 OFF, при бензинови и дизелови автомобили
 • Софтуерно премахване на нокс сензор NOX OFF, при бензинови или дизелови автомобили
 • Софтуерно премахване на вихрови клапи SWIRL OFF
 • Софтуерно премахване на дроселова клапа TVA OFFСофтуерно премахване на различни грешки DTC OFF

… и други.

Цени за софтуерни ремонти между 150 и 1500 лв. според броя и типа на услугите, според типа на превозното средство ( автомобил, камион, агро или пътно строителна техника ), година и тип компютър, начин на препрограмиране ( през OBD, Bench или чрез отваряне на ECU-то ).

Поддържани марки и модели автомобили може да видите тук

Подържани марки и модели камиони, трактори, комбайни, пътностроителни машини и други може да видите тук

Каталог за приблизителни параметри.

error: Внимание: Съдържанието е защитено !!!